Den s Hami: Odhalení a testování nového fermentovaného kojeneckého mléka

Tento týden jsme s mrňouskem odstartovali super příjemně, ve společnosti milého týmu Hami a dalších rodičů a dětí zhruba v Sebíkové věku na Dni spokojeného bříška.

Asi je vám jasné, že to nebyla tak úplně náhoda a neplánovaná akce. Spíš naopak. Už pár týdnů jsem tušila, že Hami chystá něco velkého a nakonec jsme se domluvili, že se budeme se Sebastiánem na odhalení té žhavé novinky podílet.

A zpětně můžu říct, že jsem moc ráda, že nám tahle akce neunikla. Já jsem se dozvěděla spoustu zajímavých věcí a Sebík se předvedl jako fakt pohodové dítě, které vyjde snad úplně s každým, otestoval nové hračky a nakonec vyzkoušel i to dlouho utajované zboží.

Ale k věci. Kromě bohatého doprovodného programu šlo hlavně o představení fermentovaného kojeneckého mléka pro děti starší šesti měsíců, se kterým Hami přichází na trh jako úplně první.

Přemýšlela jsem, jak vám tento produkt nejlépe přiblížit a nakonec jsem se rozhodla tak, že vás provedu stejnou cestou jakou jsem šla já sama, když jsem se rozhodovala, jestli ze Sebastiána udělat pokusného králíka a vyměnit mléko, na které je zvyklý, za něco, co je úplně nové a o čem nic nevím, nebo jestli se na to vykašlat. Tady jsou mé otázky, na které jsem hledala odpovědi:

Co znamené fermentované?

Fermentování = kvašení nebo zrání. My dospělí jíme fermentované potraviny naprosto běžně. Ať už v podobě jogurtů, tvarohu, kefíru nebo třeba kvašeného zelí.

Jak se dá prášek, ze kterého připravuji mléko, fermentovat?

Tohle nepochopím asi nikdy, chemie mi na střední vážně nešla, ale postačila mi taková informace, že jsou do mléka přidávány bakterie mléčného kvašení.

Co se s mlékem při fermentaci stane?

Sníží se množství laktózy, mléko je kyselejší, což zapříčiní lepší vstřebatelnost všech minerálních látek i vitamínů a vzniknou vitamíny B2, B6, B12 a K. Asi největším benefitem je ale podle mě to, že obsažené bakterie v podstatě předžvýkají bílkoviny a mléko je díky tomu stravitelnější.

Proč je fermentované lepší než klasické?

Malé děti nemají zcela vyvinutou trávicí soustavu a většinu fermentovaných potravin ještě nemohou, proto není od věci ulevit jim a dopřát jim snadněji stravitelnou stravu, tedy fermentované mléko pro děti od 6 měsíců.

20170320_145332

Tak to by byla teorie a teď hurá k praxi. Mléko se připravuje úplně klasicky, i dávkování je stejné. Velkým plus je nové (o 200 g větší) balení, které je stejné jako u Nutrilonu – uzavíratelné pevné balení s místem na odložení odměrky a se speciálním rohem, o který se dá odměrka snadno zarovnat.

Co se chuti a vůně týče, tak si ho představte asi jako obyčejné kojenecké mléko, do kterého přimícháte velkou lžíci bílého jogurtu. Nebo alespoň na mě to tak působí 🙂 A rozdíl zřejmě poznal i Sebastián, který bez problémů přecházel z HiPPu na Sunar, ze Sunaru na Bebevitu a zase zpět, ale s tímto novým mlékem měl při asi prvních třech pokusech trošku problém (viz. pokračování textu).

Testování

Ochutnávání nového mléka Sebík odstartoval hned v 8:00 den po Hami akci a přiznám se, že první jeho reakci na novou chuť jsem neviděla, krmil totiž tatínek. Co ale vím je to, z čeho se snídaně šampionů skládala – 180 ml vody a 6 odměrek prášku. Junior vypil 80 ml a pak šel spát. Později jsem mu mléko nabízela znovu, lahev chtěl, ale jakmile zjistil, co v ní je, tak ji zahodil. Nakonec vzal za vděk klasickým mlékem a byl klid. V 11:00 měl přijít na řadu příkrm, ale prcka opět přemohla panická hrůza ze lžičky, takže proběhlo další kolo mléka. Tentokrát vypil asi 100 ml a opět se šprajcnul, ale protože jsem potřebovala odejít, tak jsem ho znovu pro klid dokrmila jiným mlékem, které vypit bez jediné scény. Ve dvě se opět ohlásit hlad a přišlo na řadu fermentované mléko. Nejdřív to byl klasicky problém, nakonec ho ale (snad i s chutí) vypil do poslední kapky. A od té doby máme vyhráno. Zřejmě si na něj musel zvyknout

Za nás tedy zatím dobré. Žádné změny v četnosti ublinkávání ↓ nebo stolice ↑ zatím nepozoruji, ale to chce asi čas. Na druhou stranu ale nezjišťuji ani žádné negativní novinky – po jídle je mrňous klidný, v noci na dnešek spal celou noc, prostě paráda 🙂

Pokud máte nějaké dotazy, ať už na mě, nebo klidně přímo na odborníky z Hami, tak mi dejte vědět a já se budu snažit odpovědět a vše, co vás zajímá, zjistit.

Zdroj fotek: @klubmaminek.cz 

Mohlo by se vám také líbit:

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *